De Heilige Birmaan

Oorsprong
Karakter
Uiterlijk
Verzorging
Ziektes en levensverwachting

Oorsprong

De oorsprong van de Heilige Birmaan ligt in het oude Birma, het huidige Myanmar. De geschiedenis is echter een beetje onduidelijk omdat ze gebaseerd is op een legende.
De Heilige Birmaan zou ontstaan zijn wanneer een priester stierf in de tempel van Lao-Tsun. Er zou een beeld van een godin met saffierblauwe ogen en een huid van goud gestaan hebben. Wanneer de kat dit beeld aankeek, kreeg ze dezelfde kenmerken toegewezen. De kat kreeg helderblauwe ogen, bruine benen maar de voeten bleven wit omdat dit een symbool van puurheid was. De vacht kreeg op sommige plaatsen ook goudachtige tinten.
Tot daar de legende… Oordeel vooral zelf of je die gelooft!

Het ras zou bij ons in Europa intrede gedaan hebben doordat twee katten door priesters uit Birma werden meegegeven met enkele Britse bezoekers die in Frankrijk woonden.
In 1925 werd het ras ook officieel erkend in Frankrijk. De kattensoort werd heel populair in onze regio, tot de Tweede Wereldoorlog aanbrak. Toen stierf de Heilige Birmaan bijna uit, maar het ras kon gelukkig nog net worden gered. De eerste katten van het ras werden in de jaren 1960 geïmporteerd in Groot-Brittannië. In 1966 werd het ras officieel erkend in het Verenigd Koninkrijk. In 1967 was dat ook in de Verenigde Staten het geval. Daar heet het ras simpelweg ‘Birmaan’, in Europa houden we vast aan de legende door te verwijzen naar de legende als ‘heilige kat van Birma’.

Karakter

Het karakter van de Heilige Birmaan is zeer prettig. Ze zijn zachtaardig, vriendelijk, rustig, bescheiden en verdraagzaam. Ze zijn intelligent en sportief waardoor ze graag  spelen en ravotten en dat ook op hogere leeftijd. Daarnaast kunnen ze ook uren gezellig liggen soezen.

Heilige Birmanen worden niet graag over het hoofd gezien en maken hun wensen duidelijk kenbaar, hetzij door miauwen, hetzij door dwingend kopjes te geven of de eigenaar voor de voeten te lopen.

De Heilige Birmaan is sociaal en houdt van gezelschap, maar als het te druk wordt, trekt ze zich liever wat terug. Ze houdt van rust en kalmte.
De Birmaan is echter geen kat om de hele dag alleen thuis te zitten. In voorkomend geval is het beter om er een vriendje bij te nemen.
De Birmaan kan met verschillende huisdieren opschieten, zo ook met een hond, zeker als hij dat van kleins af aan gewend is. Maar opgejaagd worden gaat hem net iets te ver.
Geef de Birmaan een lekkere krabpaal, hoogtepaal, waar hij zich heerlijk op kan uitleven, en elke kat zit graag hoog om alles te bekijken.

Men zegt dat de Heilige Birmaan in het algemeen geen schootkat is. Er zijn echter genoeg Birmanen die het heerlijk vinden op schoot. Ze zijn heel graag bij de baas of bazin, daar ze graag contact met de mensen hebben. Sommige Heilige Birmanen hebben wel eens de neiging zich tot een eenpersoonskat te ontwikkelen, waarbij ze een bepaalde persoon binnen het gezin uitkiezen met wie ze een hechte vriendschapsband aangaan.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Heilige Birmaan zit ergens tussen de Perzische en Siamese kat. Het lichaam is vrij gedrongen en zwaar gebouwd. Vooral bij katers is dit meer uitgesproken. In het algemeen ziet het lichaam er ook vrij krachtig en zwaar, maar toch sierlijk uit. De poten zijn middellang en stevig en de spieren zijn goed ontwikkeld. De staart wordt rechtop gedragen als een pluim. De Heilige Birmaan heeft een brede schedel en de snoet ziet er vrij rond uit. Op het gezicht is de vacht vrij kort. De kat heeft een zogenaamde Romeinse neus en de oren hebben een gemiddelde grootte met afgeronde toppen. De kin is stevig en krachtig. De Heilige Birmaan heeft grote, bijna ronde, helderblauwe ogen die ver uit elkaar staan.

De vacht is halflang tot lang en zijdezacht. Deze kan in verschillende kleuren voorkomen, maar altijd met een goudachtige glans. Het grootste deel van het lichaam heeft een crème tint en de voetjes zijn spierwit. 
Herkenbaar aan het uiterlijk van de Heilige Birmaan zijn “point”-aftekeningen: de tekeningen op het gezicht, oren, poten, geslachtsdelen en staart.
Deze points hebben een contrast kleur ten opzichte van het lichaam van de kat en de voetjes van de kat zijn altijd wit. De aftekeningen komen voor in verschillende kleuren:

  • Bluepoint (blauwgrijs): zwarte basiskleur met verdunde blauwe tint
  • Sealpoint (donkerbruin): zwarte basiskleur
  • Chocolatepoint (melkchocoladebruin): bruine basiskleur
  • Cinnamonpoint: rode basiskleur die zichtbaar is in de uiteinden
  • Fawnpoint: cinnamon basiskleur verdund met lichtbruin
  • Lilacpoint (licht blauwgrijs): verdunde bruine kleur in de uiteinden
  • Redpoint (rood): rode basiskleur
  • Creampoint (lichtrood): rode basiskleur met crèmekleurige uiteinden

Welke kleur de kat ook heeft, dit kan in de volgende patronen voorkomen:

  • Volledige point (in onze cattery)
  • Tabbypoint: gestreept
  • Tortiepoint: schildpad gevlekt
  • of een combinatie daarvan: Tabbytortiepoint

Verzorging

Een Heilige Birmaan heeft een relatief makkelijk te onderhouden zijdeachtige vacht.
Doordat deze geen ondervacht heeft, zal de vacht minder snel vervilten. Dit neemt natuurlijk niet weg dat er wel een regelmatige verzorging nodig is. Een wekelijkse kam- of borstelbeurt volstaat. Tijdens de ruiperiode is een dagelijkse kambeurt niet overbodig.

Knip ook om de paar weken de nagels en maak geregeld de ogen en de oren schoon.

De katten zijn van nature vrij gedrongen zoals je al kon lezen. Daardoor is het ras vatbaar voor overgewicht. Een goede dagelijkse beweging is zeker nodig. Het ras heeft een sportief karakter dus hou ze daar zeker niet in tegen! Een goede conditie is tenslotte de eerste stap om een gezonde kat te hebben. Natuurlijk draagt ook de voeding bij tot de gezondheid van de kat. Je kiest best voor een evenwichtige voeding met een groot aandeel aan vlees. In de cattery geven we de voorkeur aan Royal canin (korrels), blikjes tonijn, blikvoer Felina Porta 21, Almo nature, Schesir,…

Ziektes en levensverwachting

De Heilige Birmaan is over het algemeen een gezond ras met weinig erfelijke aandoeningen. Enkele afwijkingen zoals scheel kijken en knikken in de staart komen wel eens voor. Wanneer een fokker geen dieren kruist die deze afwijking hebben, is de kans heel klein dat de nakomelingen deze afwijkingen hebben.

Ook is de Heilige Birmaan vatbaar voor dermoidcysten op de eierstokken en testikels en soms ook op het hoofd. Dat uit zich in een ophoping van bijvoorbeeld een stukje huid of haar waarrond een stevige rand ontstaat.

Daarnaast heeft de Heilige Birmaan soms last van ademhalingsziektes zoals de niesziekte. Vooral wanneer katten bij elkaar leven is het risico op besmetting groot, dus let hier goed op wanneer je een kitten in huis haalt.

Gemiddeld wordt de Heilige Birmaan tussen de 10 en 15 jaar.